Swedavia berättar om sitt samarbete med ECPAT Sverige

Just nu pågår kampanjen ”Titta inte bort!” mot sexuella brott mot barn. Budskapet sprids bland annat genom en film som visas på Swedavias flygplatser.
För Swedavia är det självklart att ta ställning mot barnsexhandel. Och vi är stolta över att vi nu har blivit en officiell samarbetspartner till ECPAT Sverige. Tillsammans med resebranschen och andra aktörer som finns på våra flygplatser hoppas vi kunna göra skillnad.

Swedavia, med 2 500 medarbetare och elva flygplatser som årligen har drygt 28 miljoner resenärer, blir nu en viktig samarbetspartner till ECPAT Sverige i arbetet mot barnsexhandeln. Swedavia kan genom sitt ställningstagande och agerande göra en viktig insats i kampen mot barnsexhandel.

Handeln med barn för sexuella ändamål är global. Barn transporteras från en ort till en annan, eller från ett land till ett annat, för att möta efterfrågan från förövarna. Förövarna reser till platser där barn tillhandahålls billigt och riskfritt. En studie från Stockholms Universitet uppskattar att svenskar står för cirka 4 000 – 5 000 sexköp av barn utomlands varje år*.

För Swedavia innebär samarbetet med ECPAT i ett första skede utbildning av egen personal, information till leverantörer och samarbetspartners.
Swedavia kommer att upprätta en etisk företagspolicy mot kommersiell sexuell exploatering av barn och införa en klausul om gemensamt avståndstagande i samtliga leverantörskontrakt.

Swedavia har en utsedd ECPAT-ambassadör som ska se till att nyanställd personal får kunskap om samarbetet med ECPAT Sverige. ECPAT-ambassadören ansvarar också för att förmedla information till ledning och personal om barnsexhandel i syfte att ledning och personal kan bidra till hur samarbetet kan utvecklas.

Swedavia kommer även i internationella sammanhang verka för att frågan om barnsexhandel uppmärksammas genom att informera om sitt eget avståndstagande och samarbetet med ECPAT.

Vi på Swedavia är stolta över att få vara med och verka för en bättre värld. Vi ser fram emot att få vara med på ECPAT:s angelägna resa där målet är en tryggare värld för våra barn.
//Charlotta Hyldal, HR-direktör Swedavia.

Socialdepartementet står bakom kampanjen “Titta inte bort!” mot sexuella brott mot barn. Kampanjen drivs i samarbete med Polisen och ECPAT.
* Om barnsexturism/svenskars sexuella exploatering av barn i andra länder, Christian Diesen och Eva Diesen, Stockholms Universitet 2008.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube