Offentliga uthängningar av sexualbrottslingar är kontraproduktivt

I december uppmärksammades en Internetsida som hänger ut dömda sexualbrottslingar med namn, adress och till och med karta. Sedan några dagar har Internetsidan länkat till ECPAT Sverige och tydligt ökat trafiken till www.ecpat.se. Det är dock föga smickrande att rekommenderas i det sammanhanget och länkningen har skett utan att ECPAT tillfrågats.

Det finns dessutom klara risker med sådana webbsidor. Offentliga uthängningar gör att personer som är i riskzonen för att begå sexualbrott mot barn kan bli mindre benägna att söka hjälp, vilket är rent kontraproduktivt. Snarare bör mer resurser satsas på möjligheter till vård, både preventivt och i samband med straff.

En av experterna på området är Elisabeth Kwarnmark, chefspsykolog och samordnare för kriminalvårdens sexualbrottsprogram. Hon poängterar bland annat följande i Göteborgs-Posten:

- Det gagnar ingen att hängas ut på det sättet, utan det finns större anledning att tro att det ökar risken för dem som är dömda för sexbrott att återfalla. Man känner sig jagad och desperat och det kan påverka ens handlingar.

ECPAT Sverige tar avstånd från sådana uthängningar.

5 Comments

 • Oskyldig
  10 januari, 2009 - 17:24 | Permalink

  Nä. Att bli exponerad på Internet är inte roligt. Man kan ju vara oskyldigt dömd.

 • adde
  14 januari, 2009 - 18:03 | Permalink

  helt ok om det är beviserligen konstaterat att den dömde är skyldig till dådet.

 • hasse estrid
  15 januari, 2009 - 10:29 | Permalink

  det klart de ska hängas ut så vi övriga medborgare
  kan akta oss från dessa..

 • Jonte
  17 januari, 2009 - 07:15 | Permalink

  Kriminellt.com hänger ju bara ut folk som har fällts i Tingsrätt – Domstol
  Det är lite skillnad på de olika sidorna som hänger ut folk

  Personligen upptäckte vår familj att grannen ÄR dömd pedofil på grund av dessa HEMSKA sidor.

 • Jan M.
  1 februari, 2012 - 16:03 | Permalink

  \det klart de ska hängas ut så vi övriga medborgare
  kan akta oss från dessa..\ Så skriver Hasse Estrid, men man kan hoppas på det finns folk i hans omgivning som vet vad han har gjort för andra olovligheter och publicerat det på Internet. Jag tror inte han skulle tycka det var kull och speciellt, då man faktisk kan bli oskyldig dömt för att vara pedofil i Sverige idag. Även det finns bevis för det motsatta vill Regeringsrätten inte ta med tång i en resningsansökan. Det är på tiden det blir en utomstående rättsäkerhet, som dömer på faktiska bevis och inte på fabricerat historia, eller föräldrar som påstår de har set någon men inte har och ljuger i domstolen.

 • Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On Youtube